Warning: Creating default object from empty value in /usr/share/wordpress-mu/wp-includes/ms-load.php on line 138

Warning: Illegal string offset 'filter_the_content' in /usr/share/wordpress-mu/wp-content/plugins/progpress/wp-progpress.php on line 421

Warning: Illegal string offset 'filter_text_widget' in /usr/share/wordpress-mu/wp-content/plugins/progpress/wp-progpress.php on line 425

Warning: Illegal string offset 'include_css' in /usr/share/wordpress-mu/wp-content/plugins/progpress/wp-progpress.php on line 429

Warning: Illegal string offset 'shortcode_text_widget' in /usr/share/wordpress-mu/wp-content/plugins/progpress/wp-progpress.php on line 435
HTML5 konferencia | U1 Research MAGYAR

HTML5 konferencia

Május 7-én a Microsoft rendezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épületében tartott konferencián ismerkedhetett meg az érdeklődő szakmai közönség a HTML5 jelen helyzetével, az általa nyújtott lehetőségekkel, a fejlődését generáló okokkal, annak fejlettségi szintjével és jövőjével.

Az eseményt Török Gábor (Weblabor) nyitotta meg. Előadásában arról beszélt, hogy a HTML5 nem egy újabb verzióként kell felfogni, hanem új személetmódként. A jelenlegi elgondolásuk szerint nem lesz HTML6, vagy egyéb újabb típusjelzéssel ellátott utód, hanem ezen eszköztár fog csak bővülni. Valószínűleg pár év múlva azért majd mosolyogva fogunk visszagondolni erre a kijelentésre, hisz ahogyan hype veszi körül a HTML5-öt, úgy szüksége lesz a szakmának pár év múlva egy-egy újabb témabeli gittre is, melyre úgyis ráragasztanak egy új divatos nevet.
Az eseményt a Microsoft rendezte, mert ugyan a készülő szabványcsomag tőlük független, de a cég minden erejével igyekszik a régebbi böngészőivel kapcsolatos negatív megítélésen javítani és ilyen módon reklámozni az új böngészőjét, az Internet Explorer 9-et, sőt már több alkalommal szó esett a készülő IE10-ről is. A rendezvény első  Microsoftos előadója viccesen azzal kezdte előadását, hogy elnézést kér az Internet Explorer 6-os verziójáért.

Első előadásban Bátorfi Zsolt (Microsoft) beszélt arról, hogy a cég ugyan klasszikus desktop alkalmazásairól ismert a piacon, de határozott céljuk a desktop és online, webes határok összemosása. Hallhatunk arról, hogy új irányként a böngésző képességei, és felhasználható erőforrásai soraiba helyezi a grafikai processzorokat is (SoC). Az Internet Explorer 9 natív módon hozzáfér a DirectX APIhoz, így akár grafikai programok futtatókörnyezeteként is használható lenne a böngésző. Ugyanezen célokra való törekvés a konkurens böngészőkben is megfigyelhetjük (pl. WebGL), de ott a platformfüggetlenség miatt nincs mögöttük ilyen közvetlen hozzáférés a grafikai eszköztárakhoz. Másik jelentős momentum a Microsoft törekvései között, hogy az újonnan megjelenő WinMobil operációs rendszerek teljes értékű IE9 portot kapnak.
Megtudhattuk, hogy ugyan nagyon praktikusnak és tetszetősnek tűnik az új szabványcsomag és hogy milyen nagy igény van a használatára, de sajnos még közel sem végleges a szabványtervezet. A csomag több része is vég közeli fázisban van, ezért az IE9 azt a módszert követte, hogy csak azon részeket valósította meg és implementálta az új böngészőbe, mely szabványtervezetek lezárás közeli állapotaiban vannak. A http://ie.microsoft.com/testdrive/ webcímen azon eszközök próbálhatók ki, melyek szabványtervezetei még kezdetleges stádiumban vannak, de valamilyen szempontból figyelemreméltónak mondhatók.

HTML5 szabványtervezet alapelemeinek bemutatását Dávid Zoltánnak (BME AAIT) köszönhettük. Mint a bevezetőben is szó volt róla, hogy az új szemléletmód szerint nem a folyamatos szabványlépegetések tekinthetők követendőnek, így például az új DOCTYPE nemes egyszerűséggel „html”. Példát láthattunk a canvas, svg, script, video, audio tagokra, a localstorage-ra és az egyedi fontok használatára.

Gincsai Gábor (BME AAIT) prezentálásában került bemutatásra az egyik legelterjedtebb JavaScript keretrendszer, a jQuery. A Microsoft ezen keretrendszert tekinti követendő eszköznek és a vállalat maga is folyamatosan készít jQuery plugineket. Hallhattunk a legújabb verzió (1.6) néhány újdonságáról, amelyet legfőképp az Internet Explorer 9 inspirált (értsd: követelte meg).

CSS3, mint „új remény” lett bemutatva a felhasználó élmény növelésében. Az előadó, Hardi János (budapest.js) mutatót jó néhány hasznos és praktikus eszközt, melyet az új szabványtervezett használ… -na, de sajnos óvatosan kell még bánni velük, mivel nem véglegesek, így könnyen problémába kerülhetnek azok a web alkalmazások, melyek ezeket használja a végleges szabványosítás előtt.

A konferencia záró előadásában Dávid Zoltán és Nagy Dániel (BME AAIT) mutatta be az általuk készített két web alkalmazást, melyek igyekeztek a HTML5 nyújtotta lehetőségek minél szélesebb tárházát felvonultatni. Két referencia munkájuk közül az első egy online könyvolvasó rendszer, melyben a kliens oldalt tömték tele mindenféle felhasználói élménynövelő és teljesítményfokozó eszközzel. Második pedig egy online videó tár volt, mely a böngészők natív videó lejátszási lehetőségét demonstrálta.

A konferencia egészére elmondható volt, hogy minden téma iránt érdeklődőnek megérte a rászánt napot, sok átfogó érdekességet tudhattunk meg, főleg a Microsoft és a HTML5 kapcsolatáról és rengeteg szabványos HTML5 újdonsággal, technikával ismerkedhettünk meg. Kifejezetten jó volt látni a kódszintig lemenő bemutatókat, amelyek nem csak a közönség érdeklődését, de hamarosan  a fejlesztői közösség érdeklődését is fel fogja kelteni.

A konferencián bemutatott eredmények és elhangzott gondolatok nagy része megtalálható a következő cikkbe is: http://html5hu.wordpress.com/2011/04/14/microsoft-mondasok-fejlesztoknek-html5-es-tarsai-az-ie-9-ben

Szerző: Lévay Gergely